Skip to Content

Φρούτα και λαχανικά: Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μούρα

Το να τρώτε φρέσκα φρούτα κάνει καλό στην υγεία σας, αλλά μπορεί κατά λάθος να πέσουν πάνω στα ρούχα σας και να λερωθείτε. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν τρώτε μούρα, καθώς αν δεν αφαιρέσετε άμεσα τον λεκέ, τότε θα είναι δύσκολο να τον απομακρύνετε αργότερα.

Ένα πιάτο με πρωινό, ψωμί, μούρα, ξηρούς καρπούς και μαρμελάδα. Κάποια έχουν σκορπιστεί στο τραπέζι και έχουν αφησει λεκέ.

Είδη λεκέδων από μούρα

Λεκέδες από μούρα είναι πολύ εύκολο να δείτε πάνω στα ρούχα σας αλλά και κάπως πιο δύσκολο να τους αφαιρέσετε, κάτι το οποίο εξαρτάται από το χρώμα και τον τύπο του υφάσματος. Είτε μόλις φάγατε βατόμουρα, φράουλες, κράνμπερι ή φραγκοστάφυλο, πρέπει να ενεργήσετε άμεσα. Γιατί; Τα έντονά τους χρώματα αφήνουν γρήγορα σημάδια πάνω στα ρούχα. Αν παραμείνουν πάνω στο ύφασμα, τότε τα σάκχαρα από τους χυμούς των φρούτων θα το κιτρινίσουν. Το πλύσιμο με απορρυπαντικό το οποίο περιέχει λευκαντικό με οξυγόνο είναι συχνά η πιο κατάλληλη προσέγγιση για να απαλλαγείτε από αυτούς τους δύσκολους λεκέδες.

Απομάκρυνση λεκέδων από μούρα: Βήμα προς βήμα

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε απ’ αυτούς τους λεκέδες;

  1. Επιλέξτε απορρυπαντικό Dixan
  2. Απορροφήστε ή ξύστε όσο το δυνατό περισσότερο από τον χυμό και τα στερεά υπολείμματα του μούρου που υπάρχουν πάνω στο ρούχο
  3. Γυρίστε το ρούχο ανάποδα από την εσωτερική πλευρά και ξεπλύντε το με κρύο νερό
  4. Πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα φροντίδας του ενδύματος
  5. Ελέγξτε τον λεκέ
  6. Αν ο λεκές δεν έχει απομακρυνθεί, επαναλάβετε το πλύσιμο χρησιμοποιώντας αυξημένη δόση  από το επιλεγμένο σας απορρυπαντικό και/ή παρατείνετε την πλύση. Επιπλέον, το προ-μούλιασμα του ρούχου μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτούς τους δύσκολους λεκέδες.

Επιλέγξτε απορρυπαντικό

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε στην περίπτωση λεκέ από μούρο, είναι να ενεργήσετε γρήγορα. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε απορρυπαντικό Dixan για την απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα σας.

Φροντίστε την περιοχή με τον λεκέ πριν το πλύσιμο

Απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερα υπολείμματα από το μούρο και στη συνέχεια σκουπίστε την περιοχή με μία καθαρή πετσέτα για να διώξετε το επιπλέον υγρό. Γυρίστε το ρούχο ανάποδα, από την εσωτερική πλευρά και ξεπλύντε με κρύο νερό από την πίσω πλευρά του λεκέ. Για να φροντίστε πριν το πλύσιμο, εφαρμόστε μία μικρή ποσότητα από υγρό απορρυπαντικό Dixan (ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας) απευθείας πάνω στον λεκέ, τρίψτε μαλάκα κι αφήστε για λίγο.

Πλύντε και ξεβγάλτε

Σε όσο το δυνατό πιο υψηλή θερμοκρασία πλύνετε το ρούχο τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοση του λευκαντικού όσον αφορά στην απομάκρυνση του λεκέ. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιήστε την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, που είναι κατάλληλη με βάση την ετικέτα φροντίδας, για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες από φρούτα και λαχανικά. Επίσης, επιλέγξτε δόση για πολύ λερωμένα ρούχα, όπως αναγράφεται στο επιλεγμένο σας απορρυπαντικό Dixan.

Ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί

Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε αν ο λεκές έχει ξεθωριάσει. Αν δεν έχει απομακρυνθεί και το ρούχο είναι άσπρο ή έχει ανθεκτικό χρώμα, επαναλάβετε το πλύσιμο χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού ή παρατείνετε το χρόνο πλυσίματος. Αν το ρούχο έχει ανθεκτικό χρώμα, μπορείτε να το μουλιάσετε σε υγρό πλύσης Dixan μαζί με ζεστό νερό για μισή ώρα και στη συνέχεια να πλύνετε ακόμα μία φορά.

Απομάκρυνση λεκέδων από μούρο από ειδικούς τύπους υφασμάτων

Είτε προσπαθείτε να απομακρύνετε ένα λεκέ από μούρο από πουκάμισο ή ένα λεκέ από φράουλα από το άσπρο σας παντελόνι, τα παραπάνω βήματα θα σας βοηθήσουν, αρκεί να ενεργήσετε πολύ γρήγορα.

Σε περίπτωση που πλένετε συγκεκριμένα υφάσματα, όπως μετάξι, μαλλί ή βαμβάκι, δώστε έμφαση στο ποιο απορρυπαντικό θα χρησιμοποιήσετε και πώς θα πλύνετε το ρούχο. Μετάξι και μαλλί χρειάζονται κυρίως πλύσιμο στο χέρι με υγρό απορρυπαντικό Dixan.

Απομάκρυνση λεκέδων από μούρο από άσπρα ρούχα

Αν υπάρχει λεκές από μούρο πάνω σε άσπρο ρούχο, φροντίστε τον λεκέ πριν το πλύσιμο, ως συνήθως, προκειμένου να απαλλαγείτε απ’ αυτόν.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή για φρέσκα, ζουμερά μούρα. Απολαύστε τα και μην ανησυχείτε για τους λεκέδες. Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε γρήγορα απ’ αυτούς.

*Η GPM-Henkel Ltd δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο λευκά ρούχα.

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο λευκά ρούχα.

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

Περισσότερα Προϊόντα

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Dixan Απορρυπαντικό σε σκόνη Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Dixan Multicolor

    Dixan Multicolor Brightness σε σκόνη για φωτεινά χρωματιστά

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Dixan Απορρυπαντικό σε σκόνη Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Dixan Multicolor

    Dixan Multicolor Brightness σε σκόνη για φωτεινά χρωματιστά

Latest articles

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι