Skip to Content

Συχνές ερωτήσεις

Ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο λευκά ρούχα.

Τι σημαίνουν τα σύμβολα στον πίνακα δοσολόγησης; Τι είναι πίνακας δοσολόγησης;

Σε κάθε συσκευασία Dixan υπάρχει πίνακας δοσολόγησης όπου μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε την σωστή δόση.

Πώς ξέρω ποια είναι η σωστή δοσολογία;

Κάθε συσκευασία Dixan έχει συγκεκριμένο πίνακα δοσολόγησης. Η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού εξαρτάται από την ποσότητα των ρούχων στο πλυντήριο, από το πόσο λερωμένα είναι και από τη σκληρότητα του νερού.

Αν τα ρούχα είναι πολύ λερωμένα και απαιτείται πρόπλυση, επιλέξτε τη λιγότερη δυνατή ποσότητα που συνιστάται από τον πίνακα προτεινόμενης δοσολογίας.

Προστατεύετε το περιβάλλον και αποταμιεύετε χρήματα μόνο αν χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση απορρυπαντικού.

Ποιος μπορεί να με ενημερώσει για την σκληρότητα του νερού στην περιοχή μου;

Αν δεν γνωρίζετε τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οργανισμό ύδρευσης.

Συμβουλή: Μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας στα τιμολόγια της υπηρεσίας ύδρευσης ή στο διαδίκτυο.

Πώς μπορώ να ζητήσω δοσομετρητή;

Μπορείτε να καλέσετε στο: 800 11 70 800.

Τι σημαίνει σκληρότητα νερού;

Η σκληρότητα του νερού εκφράζει την αναλογία του διαλυμένου ασβεστίου σε ένα λίτρο νερό και μετριέται σε millimoles ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3) ανά λίτρο νερού.

Η σκληρότητα του νερού συνήθως μετριέται σε Γερμανικούς βαθμούς σκληρότητας  (1 dH= 0,19 millimole CaCO3 ανά λίτρο νερού) ή σε Γαλλικούς βαθμούς σκληρότητας.

Η σκληρότητα του νερού είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της ποσότητας του απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στη συσκευασία.

Τι σημαίνει λερωμένα ρούχα στον πίνακα δοσολογίας;

Ελαφρώς λερωμένα:
Οι λεκέδες δεν είναι ορατοί απλά τα ρούχα μπορεί να μυρίζουν άσχημα.

Παράδειγμα: Καλοκαιρινά ρούχα και ρούχα γυμναστικής (τα οποία έχουν φορεθεί κάποιες ώρες), t-shirts, μπλούζες, σεντόνια και πετσέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί μια μέρα.

Κανονικά λερωμένα:
Οι λεκέδες είναι λίγοι και είναι ορατοί.

Παράδειγματα: t-shirts, πουκάμισα, μπλούζες (τα οποία έχουν πολυφορεθεί), εσώρουχα (τα οποία έχουν φορεθεί μια μέρα), πετσέτες χεριών, σεντόνια (τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι μια βδομάδα), λερωμένες κουρτίνες χωρίς να είναι εμποτισμένες με νικοτίνη.

Πολύ λερωμένα:
Οι λεκέδες είναι πολλοί και ορατοί*

Παραδείγματα: πετσέτες κουζίνας για τα πιάτα και τα χέρια, παιδικά ρούχα ( π.χ. με λεκέδες από γρασίδι), ρούχα γυμναστηρίου, καθημερινά ρούχα.


* Συνηθισμένοι Λεκέδες:

  • Λεκέδες που οξειδώνονται: Τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, φρούτα, λαχανικά
  • Λεκέδες που περιέχουν πρωτεΐνες: Αίμα, αυγό, γάλα, άμυλο
  • Λεκέδες που περιέχουν λίπη & λάδια: Καλλυντικές κρέμες, μαγειρικά λίπη & λάδια, σάλτσες, λιπαντικά, κεριά
  • Λεκέδες από χρωστικές ουσίες:Χώμα, άμμος, λάσπη, καπνιά

Για ποιο λόγο η προτεινόμενη δοσολογία εξαρτάται από την σκληρότητα του νερού;

Τα ρούχα που έχουν πλυθεί αρκετές φορές με μικρότερη ποσότητα απορρυπαντικού απ' όση αναλογεί στη σκληρότητα νερού μπορεί να γαριάσουν και να χάσουν τη φόρμα τους:

  • Μπορεί να τα νιώθετε σκληρά
  • Να μην μυρίζουν ωραία

Δυστυχώς, τα άλατα που βρίσκονται στο πλυντήριό σας δεν μπορούν να αφαιρεθούν τελείως. Έτσι για εσάς που η διάρκεια του πλυντηρίου σας  καθώς και των υφασμάτων σας  είναι σημαντική, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τη σωστή δόση απορρυπαντικού.

Το αποσκληρυντικό που περιέχει η σκόνη Dixan είναι αρκετό για να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες που παρουσιάζονται παραπάνω.

Την ποσότητα του απορρυπαντικού που απαιτείται μπορείτε να τη βρείτε εύκολα στον πίνακα δοσολογίας πάνω στα προϊόντα μας.
Όσοι δεν γνωρίζουν τη σκληρότητα νερού παρακαλώ συμβουλευτείτε την εταιρεία ύδρευσής σας.

Είναι σωστό να πλένονται μαζί τα ελαφρώς με τα πολύ λερωμένα ρούχα;

Είναι καλύτερο να μην πλένετε πολύ λερωμένα και ελαφρώς λερωμένα ρούχα μαζί.

Τα πολύ λερωμένα ρούχα συνήθως χρειάζονται μεγάλη ποσότητα δόσης απορρυπαντικού και κάποιες φορές πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα ελαφρώς λερωμένα ρούχα μπορούν να πλυθούν και στους 20° με λιγότερη δοσολογία.

Πώς μπορώ να πλένω υπεύθυνα φροντίζοντας παράλληλα και το περιβάλλον;

Πλένω υπεύθυνα σημαίνει πλένω σωστά. Έτσι πρέπει να ξεχωρίζουμε τα ρούχα σωστά, να αφαιρούμε τους λεκέδες σωστά, να γεμίζουμε το πλυντήριο ρούχων σωστά χρησιμοποιώντας τη σωστή δοσολογία (σύμφωνα με το πόσο λερωμένα είναι τα ρούχα και τη σκληρότητα του νερού).Τέλος θα πρέπει να επιλέγουμε το σωστό πρόγραμμα πλύσης.

Πόση είναι η διάρκεια ζωής ενός απορρυπαντικού;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ενός απορρυπαντικού, όπως στην περίπτωση των τροφίμων.

Τα απορρυπαντικά μας μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια αν είναι αποθηκευμένα σε σωστή θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή μην αποθηκεύετε υγρά απορρυπαντικά και μαλακτικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή σε συνθήκες παγετού.

Μπορείτε να καταλάβετε αν ένα απορρυπαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την εμφάνισή του, το άρωμά του και τη σύνθεσή του.

Πώς πλένω τα τζιν μου;

Τα τζιν σας θα διατηρηθούν και δεν θα χαλάσουν αν βάζετε το πολύ μέχρι τρια τζιν στην κάθε πλύση και τα πλένετε από την ανάποδη μεριά.

Διαλέξτε ένα πρόγραμμα πλύσης με χαμηλές στροφές. Αμέσως μετά το τέλος της πλύσης τινάξτε τα τζιν και κρεμάστε τα για να στεγνώσουν.

Είναι η πρόπλυση απαραίτητη;

Γενικότερα όχι αλλά εξαιρούνται τα πολύ λερωμένα ρούχα όπως ρούχα από χώρους εργασίας, από εργασίες κηπουρικής και αγροτικές, ρούχα γυμναστικής κτλ.

Πώς μπορώ να πλύνω τις κουρτίνες μου;

Πλύντε τις κουρτίνες σας με απορρυπαντικό ενάντια στο γάριασμα σε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα.

Πριν την πλύση να λάβετε υπόψη πόσο λερωμένες είναι οι κουρτίνες σε συνδυασμό με τη σκληρότητα νερού της περιοχής σας και αφού μελετήσετε τις οδηγίες φροντίδας του κατασκευαστή.

Βάλτε στο πλυντήριό σας το πολύ 2,5Kg ρούχα και ρυθμίστε το πρόγραμμα στροφών σε χαμηλές στροφές στηψίματος για να απομακρυνθεί το πολύ νερό.

Μόλις τελειώσει η πλύση, μην αφήσετε τις κουρτίνες μέσα στον κάδο του πλυντηρίου γιατί υπάρχει κίνδυνος γαριάσματος και άσχημων οσμών.

Τι μπορώ να κάνω όταν κάποια ρούχα ξεβάφουν;

Τα καινούρια ρούχα μπορεί να ξεβάψουν. Αν δεν είστε σίγουροι για το αν τα ρούχα σας ξεβάφουν είναι καλύτερο να τα πλένετε ξεχωριστά στους 40ºC.

Μπορείτε να ξεχωρίστε τα  ρούχα ανάλογα με το χρώμα τους και ρούχα με παρόμοια χρώματα μπορούνε να πλένονται μαζί.

Πώς αφαιρώ λεκέδες από λοσιόν σώματος;

Ψεκάστε τους λεκέδες από λοσιόν με ένα αφαιρετικό λεκέδων (χρησιμοποιήστε spray με βενζόλιο), μετά μουλιάστε το σε νερό και στη συνέχεια πλύντε τα ρούχα με Dixan Υγρό.

Διαλέξτε τη δοσολογία για "πολύ λερωμένα ρούχα" σύμφωνα με τη σκληρότητα νερού της περιοχής σας και χρησιμοποιήστε την υψηλότερη θερμοκρασία πλύσης σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του ρούχου. Αν ο λεκές έχει μείνει αρκετό καιρό στο ύφασμα και έχετε κάνει προεργασία πολλές φορές με διάφορους τρόπους, τότε ίσως χρειαστεί να το πλύνετε δεύτερη φορά.

Πώς μπορούν να βγουν οι λεκέδες από αντιηλιακό;

Οι λεκέδες από αντιηλιακό είναι οι πιο συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης προστασίας του αντιηλιακού τόσο πιο δύσκολο είναι να φύγει ο λεκές. Αν τα λερωμένα ρούχα μείνουν αρκετό καιρό στο καλάθι με τα άπλυτα, αυτό θα κάνει πιο δύσκολη την απομάκρυνση των λεκέδων.

Συμβουλές για αφαίρεση λεκέδων:

  • Ψεκάστε τους λεκέδες με ένα spray κατά των λεκέδων
  • Μετά πλύντε με Dixan χρησιμοποιώντας την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία ανάλογα με την ετικέτα για τη φροντίδα των ρούχων και τη δοσολογία για πολύ λερωμένα ρούχα.

Μερικές φορές ίσως ο λεκές να μην βγει από την πρώτη πλύση.

Σε αυτή την περίπτωση τα παραπάνω 2 βήματα που περιγράψαμε  μπορούν να επαναληφθούν ή μπορείτε να αφήσετε τα ρούχα να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Για αυτό διαλύετε 38ml Dixan Υγρό σε 10L νερό.

Για ανοιχτόχρωμα ρούχα με ευαίσθητα χρώματα θα πρέπει να αξιολογήσετε εαν η απομάκρυνση του λεκέ συνοδεύεται από ξεθώριασμα του χρώματος. Εαν τα ανοιχτόχρωμα ευαίσθητα ρούχα πλυθούν με απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό τότε ίσως ξεθωριάσουν.

Πώς μπορούν να βγουν από τα ρούχα οι σκουρόχρωμοι λεκέδες που εμφανίζονται αμέσως μετά το πλύσιμο;

Τετοιοι λεκέδες συνήθως δημιουργούνται από ορισμένες χημικές ουσίες (polyquats) οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά προϊόντα περιποίησης των μαλλιών.

Οι ουσίες αυτές κάθονται στην επιφάνεια των υφασμάτων και προσκολλώνται στις ίνες των ρούχων. Εξαιτίας αυτού κατακρατούν τους ρύπους που βρίσκονται στο νερό κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Αν χρησιμοποιηθεί πολύ μικρή ποσότητα απορρυπαντικού οι λεκέδες θα είναι πολύ ορατοί εξαιτίας των ρύπων που θα κατακαθίσουν στα ρούχα. Εξαιτίας των χαρακτηριστικών των polyquats που περιγράψαμε, συνήθως οι λεκέδες αυτοί είναι πολύ δύσκολο εως και αδύνατο να αφαιρεθούν.

Μουλιάστε το ρούχο στο νερό για αρκετή ώρα. Μετά πλύντε τα ρούχα χρησιμοποιώντας την υψηλή δοσολογία (λάβετε υπόψη σας τη σκληρότητα του νερού) σε συνδυασμό με την θερμοκρασία που ενδείκνυται από το ταμπελάκι του ρούχου.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τους επίμονους λεκέδες;

Αν οι επίμονοι λεκέδες δεν απομακρυνθούν με την πρώτη πλύση τότε καλύτερα να κάνετε μια προεργασία πριν την επόμενη και να αυξήσετε την δόση του απορρυπαντικού.

Εναλλακτικά μπορείτε να μουλιάσετε το ύφασμα σε ένα διάλυμα νερού με υγρό απορρυπαντικό Dixan ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης την προηγούμενη νύχτα ή να διαλέξετε ένα πρόγραμμα με πρόπλυση.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τους "κίτρινους" λεκέδες αν δεν απομακρυνθούν μετά την πρώτη πλύση;

Αυτοί οι λεκέδες περιέχουν χρωστικές όπως καφέ, τσάι, φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και σάλτσες που δεν αφαιρέθηκαν με την πρώτη πλύση.

Αυτοί οι λεκέδες παραμένουν στα ρούχα μετά την πλύση αν χρησιμοποιείτε λίγο απορρυπαντικό.

Μπορεί επίσης να συμβεί μετά την πλύση κάποιοι λεκέδες να μην είναι ορατοί. Αλλά μπορεί οι λεκέδες να επανεμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο.

Για να απομακρύνετε έγχρωμους ή παλαιότερους λεκέδες στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται μούλιασμα των ρούχων όλη τη νύχτα σε διάλυμα απορρυπαντικού με λευκαντικό όπως Dixan Σκόνη.

Αν ανατρέξετε στις συμβουλές κατά των λεκέδων μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Μπορώ να πλύνω σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με το υγρό απορρυπαντικό Dixan και να εξοικονομήσω ενέργεια;

Ναι, το υγρό απορρυπαντικό Dixan είναι αποτελεσματικό από τους 20ºC.

Πώς μπορώ να πλύνω τα ρούχα του μωρού μου;

Ξεχωρίστε τα ρούχα με βάση το χρώμα. Πλύντε τα άσπρα ρούχα ξεχωριστά. Πλύντε στην μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία αφού συμβουλευτείτε τις ετικέτες των ρούχων.

Πρέπει να πλένω τα ρούχα του μωρού μου πριν την πρώτη φορά;

Ναι, τα ρούχα του μωρού θα πρέπει να πλένονται πριν τα φορέσει για πρώτη φορά.

Πλύντε τα στην μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία αφού συμβουλευτείτε τις ετικέτες των ρούχων.

Πρέπει να πλένω τα ρούχα του μωρού μου ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα;

Όχι, τα ρούχα του μωρού μπορούν να πλυθούν μαζί με τα ρούχα της υπόλοιπης οικογένειας.