Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό

Σε κάποια φάση της ζωή σας, πιθανόν να χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με λεκέδες από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό. Είτε είστε άρρωστος εσείς είτε τα παιδιά σας ή το κατοικίδιό σας, αυτοί οι λεκέδες πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα. Είναι σημαντικό να απαλλαγείτε άμεσα από τις ορατές «αποδείξεις» αλλά και από τις οσμές που αυτοί οι λεκέδες αφήνουν. Να πώς μπορείτε να το πετύχετε.

Ένα μωρό με το στόμα ανοιχτό.

Επισκόπηση λεκέδων από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό

Οι λεκέδες από ούρα διαφέρουν από τους λεκέδες από ακαθαρσίες κι εμετό. Είναι σε υγρή μορφή και αποτελούνται από νερό σε ποσοστό 95%. Το υπόλοιπο 5% καθορίζεται από το τι τρώει και πίνει το άτομο. Από την άλλη οι ακαθαρσίες κι ο εμετός είναι σε στερεή ή σχεδόν στερεή μορφή. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη που περιλαμβάνουν διάρροια, ακαθαρσίες από μωρό και σάλια.

Απομάκρυνση λεκέδων από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό: Βήμα προς βήμα

  1. Επιλέγξτε απορρυπαντικό Dixan με βάση το χρώμα και το είδος του υφάσματος
  2. Απομακρύνετε υπολείμματα που υπάρχουν είτε σε στερεή είτε σε υγρή μορφή
  3. Ξεπλύνετε με κρύο νερό το πίσω μέρος του λεκέ
  4. Φροντίστε πριν το πλύσιμο
  5. Πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, που είναι κατάλληλη για το ύφασμα
  6. Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές απομακρύνθηκε
  7. Σε περίπτωση που υπάρχουν υπολείμματα από τον λεκέ, μουλιάστε το ρούχο σε νερό μαζί με απορρυπαντικό Dixan και πλύντε ξανά.

Επιλέγξτε απορρυπαντικό

Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού μπορεί να κάνει τη διαφορά. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό Dixan, που είναι η ιδανική επιλογή για την απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα σας.

Φροντίστε την περιοχή πριν το πλύσιμο

Με ένα πλαστικό κουτάλι, ξύστε όσο το δυνατό περισσότερα υπολείμματα από τον λεκέ και σκουπίστε με ένα καθαρό άσπρο πανί. Γυρίστε το ρούχο ανάποδα από την εσωτερική πλευρά και ξεπλύνετε με κρύο νερό από το πίσω μέρος του λεκέ.

Για να φροντίσετε λεκέδες από εμετό, ακαθαρσίες και ούρα πριν το πλύσιμο, καλύψτε την περιοχή του λεκέ με Dixan υγρό απορρυπαντικό και αφήστε για 30 λεπτά.

Πλύντε και ξεβγάλτε

Το πιο κατάλληλο καθαριστικό για να απαλλαγείτε από τέτοιους λεκέδες είναι το απορρυπαντικό Dixan. Πλύντε με Dixan σε θερμοκρασία περίπου 40οC, για να εξουδετερώσετε τα βακτήρια που υπάρχουν σ’ αυτούς τους λεκέδες. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να ελέγχετε την ετικέτα φροντίδας, για να διαπιστώσετε αν η θερμοκρασία αυτή είναι κατάλληλη για το ύφασμα.

Ελέγξτε τον λεκέ

Μην τοποθετείτε στο στεγνωτήριο το ρούχο έτσι απλά μετά την ολοκλήρωση της πλύσης. Ελέγξτε, αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί. Αν δεν έχει αφαιρεθεί,  φροντίστε τον λεκέ και μουλιάστε το ρούχο σε νερό μαζί με το επιλεγμένο σας υγρό απορρυπαντικό Dixan και πλύντε ξανά.

Απομάκρυνση λεκέδων από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό από ειδικούς τύπους υφασμάτων

Δυστυχώς, λεκέδες από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό δεν υπάρχουν μόνο στα ρούχα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Μερικά υφάσματα, όπως μετάξι και μαλλί, είναι αρκετά ευαίσθητα για να πλυθούν στο πλυντήριο. Σ’ αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε Dixan υγρό απορρυπαντικό (ακολουθώντας της οδηγίες χρήσης της ετικέτας) και πλύντε στο χέρι.

Απομάκρυνση λεκέδων από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό από άσπρα ρούχα

Αν κι αυτοί οι λεκέδες γίνονται πιο εύκολα ορατοί σε άσπρα ρούχα απ’ ότι σε ρούχα με σκούρα χρώματα, μπορούν να αφαιρεθούν ακολουθώντας τα ίδια βήματα. Ενεργείστε γρήγορα και μην χρησιμοποιείτε φυσικά καθαριστικά για την απομάκρυνση των λεκέδων ή σπιτικές «συνταγές», όπως λευκαντικό ή ξίδι. Το λευκαντικό μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα του ρούχο, ενώ το ξίδι μπορεί να καταστρέψει τα ευαίσθητα σημεία του πλυντηρίου σας με την πάροδο του χρόνου.

Ειδικές συνθήκες για τους λεκέδες από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που έχετε έναν παλιό ή ξεραμένο λεκέ; Αν αναζητάτε λύσεις για παλιούς ή ξεραμένους λεκέδες, ο εύκολος τρόπος για να τους αντιμετωπίσετε είναι να αναμείξετε Dixan υγρό απορρυπαντικό και νερό. Στη συνέχεια, μουλιάστε το ρούχο για 45 λεπτά τουλάχιστον πριν το πλύσιμο. Κάποιοι λεκέδες μπορεί να πρέπει να μείνουν κι όλο το βράδυ. Μετά, φροντίστε τον λεκέ πριν το πλύσιμο, ώς συνήθως και πλύντε ξανά.

Λεκέδες από ακαθαρσίες, ούρα και εμετό είναι δυνατό να συμβούν. Μην αφήνετε αυτούς τους λεκέδες και τις οσμές τους να καταστρέφουν τα ρούχα σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα και απαλλαγείτε απ’ αυτούς.  
*Η GPM-Henkel Ltd δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο λευκά ρούχα.

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο λευκά ρούχα.

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

Περισσότερα Προϊόντα

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Dixan Απορρυπαντικό σε σκόνη Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Multicolor

    Dixan Υγρό Multicolor για φωτεινά χρωματιστά

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Dixan Απορρυπαντικό σε σκόνη Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Multicolor

    Dixan Υγρό Multicolor για φωτεινά χρωματιστά

Latest articles

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από αποσμητικό

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από αποσμητικό

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Απομάκρυνση λεκέ από σοκολάτα

    Απομάκρυνση λεκέ από σοκολάτα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από αποσμητικό

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από αποσμητικό

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Απομάκρυνση λεκέ από σοκολάτα

    Απομάκρυνση λεκέ από σοκολάτα